Прекомерният глобален дълг е основен проблем за председателя на JPMorgan

...
 Прекомерният глобален дълг е основен проблем за председателя на JPMorgan
Коментари Харесай

JPMorgan: Розовата икономическа картина също е причина за безпокойство

 Прекомерният световен дълг е главен проблем за ръководителя на JPMorgan Chase International Джейкъб Френкел, написа CNBC.
Говорейки по време на Световния стопански конгрес в Давос, Френкел, съобщи, че „ главните грижи постоянно пораждат, когато сте прекомерно оптимистични, когато поемате прекалено много задължения “.

„ Това бяха главните уроци от всички предходни рецесии “, безапелационен беше той.

Международният валутен фонд (МВФ) ревизира нагоре прогнозите си за световния напредък през 2018 година и 2019 година в понеделник, като сподели, че преразглеждането частично се дължи на неотдавна утвърдената промяна на данъчната система на Съединени американски щати. Глобалните прогнози за растежа за 2018 година и 2019 година бяха ревизирани нагоре с 0,2 процентни пункта до 3,9%.

Френкел съобщи, че оптимистичните настройки измежду световните бизнес и политически водачи, които участват в Давос през тази година, е „ оправдана “, тъй като икономическите резултати на всеки райони в света са по-добри от миналата година. 

 

Той обаче предизвести, че „ бързото нарастване на дълга е причина за безпокойствие “. По думите му розовата икономическа картина също е причина за паника.

Основното предизвикателство е да се подсигурява, че подобряващите се стопански системи в международен мащаб дължат своя напредък на действителни капиталови действия, а освен на увеличение на дълга.

„ Тъй като увеличението на дълга се базира на догатката, че ще можете да го платите, в положение сте да го рефинансирате, а лихвените проценти ще останат ниски, всички тези догатки би трябвало да бъдат тествани “, изясни той.

Глобалните равнища на дълга се повишиха до рекорден връх от 233 трлн. $ през третото тримесечие на 2017 година, сочат данни на Института за интернационалните финанси. Нивата на общия дълг нарастват с 16 трлн. $ през тримесечието до септември спрямо края на 2016 година

На въпроса какво дефинира като най-голямата опасност за световната стопанска система, Френкел съобщи изрично „ бързото повишаване на дълга - на корпорациите, на семействата и на държавните управления. „ Но не желая да бъда неправилно интерпретиран, аз съм оптимист за положението на международната стопанска система “, приключи той. 
По публикацията работиха: Веселина Василева, редактор Елена Кирилова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР